دیروز نشست تخصصی هماهنگی بازیهای کشورهای اسلامی در ریاض برگزار شد، بازیهایی که قرار است آبانماه امسال در عربستان برگزار شود. برگزاری این نشستها هرچند برای پیشبرد کار و برنامهریزی دقیق بسیار لازم و واجب است، اما در شرایطی که به سبب شرایط خاص کشور اغلب اعزامها به رویدادهای مهم جهانی در رشتههای مختلف انجام نمیشود و تیمها و ورزشکاران مدالآور به راحتی از حضور در رقابتهای تأثیرگذار محروم میشوند، به نظر میرسد وزرات ورزش در کنار اهمیت دادن به رقابتهای پیشرو در حال حاضر باید فکری اساسی به حال این مشکل کند و اجازه ندهد که رشتههای مدالآور و ورزشکاران آنها بیش از این بابت شرایط موجود آسیب ببینند. طی روزهای اخیر چند اعزام مهم در رشتههای مدالآور انجام نشد و این اتفاق در حالی افتاد که مسئولان ورزش از جمله شخص وزیر پیش از این عنوان کرده بودند که با جدیت تمام کارهای ورزش را پیش میبرند و اجازه نمیدهند خللی در آنها ایجاد شود.
البته ناگفته پیداست که شرایط خاص کشور انجام تعهدات را مشکل میکند، اما حتی این شرایط هم نباید کار را به جایی برساند که ورزش و ورزشکاران مدالآور و افتخارآفرین متضرر شوند و روند آمادهسازی آنها با مشکل روبهرو شود. پس بهتر است وزارت ورزش در حالی که مشغول برنامهریزی برای آینده است، فکری اساسی هم به حال امروز ورزش کند.
نکته قابل تأمل دیگر تأکید دوباره مسئولان ورزش به اعزام کیفی کاروان است. وزیر ورزش و جوانان در پایان این نشست تخصصی به مسئولان و کارشناسان حاضر تأکید کرد که کاروانی کیفی با افزایش ضریب مدالآوری به ششمین دوره بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی اعزام شود. همچنین مقرر شد ظرف روزهای آینده که ترکیب کاروان نهایی میشود نشستی با حضور رؤسای فدراسیونها و انجمنهای رشتههای مذکور جهت حضور قدرتمند و هماهنگی هرچه بهتر بازیهای ریاض برگزار شود.
باز هم رسیدیم به اعزام کیفی؛ مسئلهای که بارها و بارها در خصوص آن عنوان شده که تأثیر مستقیمی در میزان کسب مدال دارد و برخلاف آنچه مسئولان ورزش میاندیشند ضریب مدالآوری کاروان ورزشی ایران در مسابقات مختلف را نه تنها افزایش نمیدهد که پایین هم میآورد.
در دنیای ورزش حرفهای امروز به هیچ عنوان نمیتوان روی کسب مدال توسط یک ورزشکار هرچند آماده و عنواندار حساب باز کرد. بنابراین تأکید بر اعزام کاروانی کیفی با افزایش ضریب مدالآوری اشتباهی است که مسئولان ورزش کشور نمیخواهند آن را بپذیرند. تاریخ ورزش ایران نشان داده که در المپیک، مسابقات جهانی، بازیهای آسیایی و حتی مسابقات کشورهای اسلامی ورزشکارانی صاحب مدال شدهاند که پیش از اعزام حتی کوچکترین شانس موفقیتی برای آنها تصور نمیشد و در عوض آنها که با امید فراوان و تبلیغات زیاد راهی مسابقات شدند با دست خالی برگشتند. بنابراین به نظر میرسد راه رسیدن به موفقیت اعزام پرتعداد ورزشکارانی است که شانس کسب مدال دارند. البته چنین اعزامی مستلزم این است که روی نام افراد اضافهای که همیشه چمدانشان زودتر از ورزشکاران بسته میشود قلم قرمز کشیده شود، تا بهجای چنین آدمهایی حداقل چند ورزشکار عازم شوند و شانس و ضریب مدالآوری بالاتر برود. یادمان نرفته که در تمام اعزامهای چند سال اخیر چوب کیفی بودن اعزام تنها و تنها به تن ورزشکاران مدالآور خورده و مسئولان ریز و درشت اضافهای که همیشه چمدان به دست در فرودگاه آماده سوار شدن به هواپیما هستند هیچ وقت شامل اجرای قانون اعزام کیفی نشدهاند.
بازیهای کشورهای اسلامی قطعاً میدانی است که مدالآوران و حتی جوانان ورزش ایران میتوانند در آن خوش بدرخشند و نام و پرچم ایران را بالا ببرند. اتفاقی که امروز بیش از هر زمان دیگر به آن نیاز داریم، اتفاقی که طرح اعزام کیفی کاروان میتواند مانع از تحقق آن شود. پس وزارت ورزش بهتر است بهجای اعزام کیفی ورزشکاران به بازیهای کشورهای اسلامی اعزام کیفی مسئولان چه با ربط و چه بیربط را در دستور کار خود قرار دهد تا کاروان ایران با یک نتیجه قابل توجه و موفقیتآمیز از میدان بازیهای کشورهای اسلامی بیرون بیاید.